På vilket sätt kan energifrågan påverka jämställdheten i samhället?

När Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina insåg övriga Europa hur energiberoendet av Ryssland såg ut. Ryskt kol, ryska fartyg och ryska lastbilar stoppades när EU trappade upp sanktionerna mot Moskva. När dessutom 3 av 4 naturgasledningar Nord Stream som löper mellan Ryssland och Tyskland på botten av Östersjön sprängdes påverkades europeisk elmarknad ännu mer.

Det blev tufft för industrin, det blev tufft för samhället men allra tuffast slog det mot ensamstående kvinnor. Fattigdomen är kvinnlig och är resultatet av en livslång diskriminering. I Europa lever mer än 65 miljoner kvinnor i fattigdom jämfört med 57 miljoner män, och kvinnors fattigdom skapar också barnfattigdom.

Förra veckan var jag i Bryssel på ett möte om fokusområdet Energi. Denna arbetsgrupp är en av fem inom Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR) som förenar 160 Regioner i 24 länder från EU. På förmötet med kansliet inom CPMR fick jag frågan vilka prioriteringar jag ser under det år jag kommer vara ordförande för gruppen.

För mig var det enkelt då att svara. I Västra Götalandsregionen har vi gått fram med att vi har en feministisk regionspolitik. Detta ska även synas när det kommer till vår energipolitik. Därför vill jag under mitt ordförandeår fokusera på den sociala aspekten av energipolitiken. Andra är bättre på de tekniska lösningarna. Men jag vill fokusera på den lilla människan

Louise Åsenfors
Vice ordförande Miljö och regionutvecklingsnämnden
Regionrådsersättare VG
R

[instagram-feed]
facebook Twitter Email